Unutulanlar

İsrail.. 3. Gün.. ‘Hangi Taşın Altında’

Araştırmacı yazar, emekli Albay Erdal Sarızeybek Türkiye’yi sarsan olaylarla ilgili bir kitap yazdı.

Adı: ‘Usta’nın Göremediği Siyasi Tuzak.

Sarızeybek kitabını web sitesi üzerinden kamuoyu ile paylaşmaya başladı.

52 bölümden oluşan kitabın her bölümü 1 günle ifade ediliyor ve gün gün açıklanıyor.

Kitabın 3’ncü bölümü 17/25 vakası ile ilgili.

Ve Sarızeybek anlatıyor..

“17/25 operasyonunu kim neden tetikledi?

Bu operasyonlara konu olan olaylara bakıldığında, Zarrab üzerinden İran’a yönelik yaptırımların delinmesiyle ortaya çıkan ‘altın kaçaklığı ve yolsuzluk’ ile MİT TIR’ları üzerinden yabancı bir ülkeye yapılan silah sevkiyatının soruşturma konusu olduğunu görebiliyoruz.

İlk konu, İran’a yaptırım meselesi ki bunun arkasında İsrail var.

ABD zaten bu yaptırımları kendisi için koymamıştı ki, İsrail’i koruyabilmek adına bu işe soyunmuştu, İran’ın nükleer silah üretim faaliyetlerini engellemek istiyordu.

Bakmayın siz Zarrab diyerek, Ebru Gündeş diyerek, kaçak yalı diyerek işi magazinleştirip dikkat dağıtmaya çalışanlara bakmayın, onların kimi figüran kimi sahnenin dekoru ama asıl oyuncu İsrail.

Zaten İsrail’i açığa vuran olaylar bugün de yaşanmıyor mu?

Neredeyse her gün ABD İran’ı tehdit ediyor, dünya ‘ha vurdu ha vuracak’ endişesiyle İran’a karşı yapılacak operasyonu bekliyor.

Endişe içerisinde çünkü İran vurulursa Ortadoğu hiç beklenmedik olaylara sahne olabilir, güç dengeleri bir anda bozulabilir, sonrasının da nereye kadar gidebileceğini şu anda kimse kestiremez.

Dolayısıyla İran’ın vurulması bu aşamada pek olası görünmese de, yaptırımlarla hizaya getirilmek istendiği ortada.

Dolayısıyla da Usta’nın ‘yaptırımları delmek’ pahasına milyarlarca dolarlık para akışını Zarrab üzerinden İran’a yönlendirmesiyle, İsrail’in hedefi haline geldiğini görebiliyoruz.

MİT TIR’ları üzerinde yapıldığı ileri sürülen silah sevkiyatına gelince… 

Bu da İsrail’in konusu çünkü bu silahların Suriye ve Lübnan’da başta Hizbullah olmak üzere diğer İsrail karşıtı dinci grupların eline geçmesi ciddi bir tehdit teşkil ediyor. 

Bu noktada İsrail’in iyi çözümlenmesi gerekiyor, asıl amacının doğrudan İran’ı vurmak değil, önce Esad rejimine bu sayılan gruplar eliyle verilen desteği kesmek olduğunu düşünmek gerekiyor.

Sonra bu rejimi devirip yerine İsrail yanlısı bir yönetimi işbaşına getirebilmek ve ardından Lübnan’daki Hizbullah örgütünü enterne ederek İran’ı yalnızlaştırmak, nihayetinde tehdit hala devam ederse, son çare İran’ı vurmak.

İşte İsrail’in öncelikleri böyle sıralanıyor. 

Asıl hedef İran, İsrail’in bu coğrafyada kendi varlığına karşı gördüğü en ağır tehdit; Nükleer silah sahibi bir İran’ın İsrail’i yok edebileceği düşüncesi hep vardı, şimdi de var.

Yani?

Yani ’yaptırımlarını deldiniz’ iddiasıyla davayı açan Amerika olsa da bu işten asıl rahatsız olan İsrail, ABD’yi bu konuda harekete geçiren de İsrail.

Tabii bu noktada Esad’a karşı muhalifleri destekleyen hatta bu amaçla Türk Ordusunu Suriye topraklarına gönderen Türkiye ayrı bir önem kazanıyor.

Sürecek..

Erdal Sarızeybek

Araştırmacı Yazar

Usta’nın Göremediği Siyasi Tuzak

Erdal SARIZEYBEK

Emekli Albay, araştırmacı yazar. Terör ve siyaset üzerine yayımlanmış 16 eseri bulunmaktadır.
Başa dön tuşu