Sağlık

Mide Yanmasına.. ‘Doğal Çözüm’

Mide ekşimesi olarak da adlandırılan mide yanması, kişinin tükettiği besinlerle doğrudan ilişkilidir.

Genellikle yemek yedikten sonra mide asidinin yemek borusuna geri akışı sonrası iltihaplanma ve hasar oluşturup göğüste meydana getirdiği ağrılı yanma hissi olarak ifade edilir.

YAYGIN NEDENLER

Mide yanmasının en yaygın nedenleri, turunçgiller, domates, soğan, çikolata, kahve, peynir ve nane gibi asidik veya yağ oranı yüksek gıdaların tüketimi, büyük öğünler tüketerek mideyi zorlama, aşırı kilo, hamilelik, bazı ilaçlar, stres ve sigaradır.

GASTROÖZOFAGEAL REFLÜ

Mide asidinin yemek borusuna geri kaçması olarak tanımlanan gastroözofageal reflü hastalığı, mide yanmasının en yaygın karşılaşılan nedeni olarak görülür.

Midede yanma, batma ve ağrı hissi oluşturan gastroözofageal reflü, mide yanmasının yanı sıra öksürük, yutkunurken zorlanma gibi birtakım semptomlar ortaya çıkarabilir.

GASTRİT

Midedeki dokuların iltihaplanması durumu olan gastrit, mide yanmasına neden olarak bulantı, şişkinlik ve kusma gibi belirtiler ortaya çıkarır.

Ciddiye alınmayıp tedavi edilmediği takdirde mide ülserine sebebiyet verebilir.

MİDE YANMASI RİSK FAKTÖRLERİ

Mide yanmasına sebebiyet veren faktörlerin başında beslenme alışkanlıkları gelmektedir.

Aşağıda sıralanan ve bunları içeren yiyecek ve içecekler mide yanmasını riskini arttıracağı için tüketimi sınırlandırılmalı ya da sonlandırılmalıdır.

  • Baharatlı gıda tüketimi
  • Soğan
  • Narenciyeler
  • Domates ve domates ürünleri
  • Yağlı ve kızarmış yiyecekler
  • Alkol, gazlı içecekler, kahve veya diğer kafeinli içecekler

ÖNLEYİCİ DOĞAL YÖNTEMLER

Mide yanmasına neden olan mide asidini nötralize eden karbonatı kullanmak için, 1 çay kaşığı karbonatı 1 bardak suda eriterek yavaş yavaş içerek tüketebilirsiniz.

ZENCEFİL VEYA ZENCEFİL ÇAYI

Mide yanması sorununun önüne geçmeyi sağlayan antiinflamatuar özellikleri sayesinde zencefil özlü takviyeler veya özellikle zencefil çayı tüketmek, mide astarının iltihaplanmasını ve midedeki tahrişi azaltarak mide yanmasına iyi gelir.

ELMA SİRKESİ

Mide yanmasını hafifletebilen mide alkaliliğini artıran asetik asitlere sahip olan elma sirkesi seyretilerek ya da yemek ve salatalarda kullanılabilir. 

Çok fazla olmamak kaydıyla yemeklere veya salatalara eklenecek elma sirkesi midedeki asit seviyelerini azaltmaya yardım edecektir.

MEYAN KÖKÜ TAKVİYESİ ALMA

Mide yanmasında sıkça kullanılan antiasitlerden daha etkili olan meyan kökü anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.

Midedeki mukus üretimini artırıp, mide astarını yatıştıran meyan kökü, yine ayrıca mideye giden kan akışını artırarak mide yanması sorununu gidermeye yardım eder.

BOL SU

Normal sular, asidik bir yemek sonrasında pH’ı dengelemeye yardımcı olarak asit reflü şikayetlerini azaltır. Hidrojen karbonat açısından zengin mineralli su da asit geri akışının sıklığını ve şiddetini hafifletmeye yardımcı olur.

LİFLİ GIDALAR

Esmer pirinç, yulaf ezmesi, tatlı patates, brokoli, bezelye, enginar ve tam tahıllı ekmek gibi tahıllı ve lifli gıdalar tüketmek mide asidinin emilmesine yardımcı olarak mide yanması şikayetlerinizi azaltacaktır.

ÇİĞ PATATES SUYU

Mide yanması ve hazımsızlık gibi gastrointestinal semptomları geçirmeye yardımcı olan, antispazmodik ve antiasit özellikleri bulunan patates suyu dispeptik semptomları azaltabildiğinden, dispepsiye bağlı oluşabilecek mide yanması ve ekşimesi şikayetlerini azaltabilir.

PAPATYA VE NANE ÇAYI

Papatya ve nane çayları, sindirim sistemi üzerinde yatıştırıcı bir etki yaratırlar. Mide kaslarının gevşemesine, safra akışını iyileştirmeye, yiyeceklerin sindirilmesine ve mideden daha hızlı geçmesine yardımcı olarak midede ki yanmayı önleyebilirler.

ALOE VERA SUYU

Mide ekşimesi veya asit hazımsızlığı olasılığını azaltan aloe vera, yararlı bakteriler içeren probiyotikleri ve daha fazlasını dengelemek ve desteklemek için mide asidi ile dengeyi sağlar.

YOĞURT

Çok soğuk olmamak kaydıyla yoğurt tüketimi mide ekşimesini yatıştırır ve bağırsakta sağlıklı bir bakteri dengesini destekler.

KAYGAN KARAAĞAÇ ÇAYI

Kaygan karaağaç bitkisi, mideyi kaplayan mukoza tabakasını kalınlaştırarak aside karşı daha güçlü bir bariyer oluştur. Bu durum da mide yanması rahatsızlığını iyileştirici özellik sağlar.

NASIL BESLENMELİ

  • Kavun ve muz
  • Yulaf ezmesi
  • Tam buğday ve tahıllı ekmekler
  • Pirinç
  • Brokoli, kuşkonmaz, yeşil fasulye ve kereviz gibi yeşil sebzeler
  • Tavuk ve hindi eti
  • Patates
  • Balık eti
  • Yumurtanın beyazı mide yanmasına neden olma olasılığı az gıdalardır.

Kaynak: Memorial Sağlık Kütüphanesi

Sarızeybek Haber

Erdal Sarızeybek, Emekli Albay, araştırmacı yazar. Terör ve siyaset üzerine yayımlanmış 16 eseri bulunmaktadır.
Başa dön tuşu