Yazar

Şu Zekeriya Öz.. ‘Kimin Köstebeği’

Zekeriya Öz üzerinden Fetö’ye, Osman Öcalan üzerinden Pkk’ya çatı dava açılmış olsa..

Her iki terör örgütünün de omurgası kırılacaktı..

Emekli Albay Usta’nın Göremediği Siyasi Tuzak adlı kitabında bu konuyu ele alıyor.

Gün gün bölüm bölüm kamuoyu ile paylaştığı kitabının 4’ncü günü Zekeriya Öz ve İsrail ile ilgili..

Şimdi..

Yukarıdaki soruya akılcı bir cevap bulabilmek için biraz geriye gidelim..

Ve şu 17/25 dosyasını açalım..

İsrail 17/25 operasyonuyla ne yapmak istedi?

İsrail, bu operasyonlarla hem İran’a karşı yaptırımın delinmesine yönelik hem de silah sevkiyatına ilişkin kanıtları topladı ve saymayın üçü beşi, bunlar ana deliller çünkü Türk Ceza Muhakemesi Kanunu çerçevesinde toplanmış olduğu için uluslararası hukuk açısından yasal nitelik taşıyor.

Belki daha önemlisi telefon dinlemeleri ve teknik takiple, Usta ve yakın çevresinin biyografik istihbaratı çıkarıldı yani şu an Usta’nın sağlık durumundan finans durumuna, aile ilişkilerinden dış bağlantılarına, aklınıza gelen ne varsa hepsi ABD’nin elinde, İsrail’in elinde.

Fetö zaten bu konuda uzmandı tıpkısının aynısını Kod Ergenekon soruşturmasıyla Türk Ordusunun komuta heyetine ve Cumhuriyete gönülden bağlı yüksek sivil şahsiyetlere karşı yapmış olduğu için beceri kazanmıştı dolayısıyla bu açıdan kolay oldu bu işler.

Usta şimdi rahat gibi görünüyor ve bu iki ana davayı kapattığını düşünüyor olabilir ama meselenin iç yüzü öyle değil.

Bu komplo üzerinden Türkiye’de hukuk işletilemeyince, aynı davalar şimdi ABD’ye taşındı hala sürüyor.

Üstelik hala dava konusu içinde görülmeyen silah sevkiyatı meselesi rafta bekliyor.

ABD’yi görüyoruz işte küresel bir güç, istediğine yaptırım uyguluyor, istediğinin tüm mallarına el koyuyor hatta tutuklama müzekkeresi bile çıkarabiliyor.

Usta ‘söz konusu vatandır’ diyerek İsrail yörüngesinden çıkmaya kalkıştığında, anlaşılan o ki yakındır silah sevkiyatının da gündeme gelmesi.

Bu durumda nereden bakılırsa bakılsın Usta, ABD ve İsrail tarafından kıskaca alınmış durumda.

Hal böyle olunca işin rengi değişiyor ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti için bir milli güvenlik meselesi haline dönüşüyor.

Ne yazık ki Türkiye, 17/25 operasyonlarının bu anlattığım perde arkasını göremedi, daha doğrusu toplumun görmesine izin verilmedi.

Muhalefet olaylara sadece ‘yolsuzluk’ üzerinden baktı..

 Zarrab’ın milyar dolarlarla ifade edilen ve siyasi iktidarın yakın çevresini de içine alan yolsuzlukları üzerinden perdeyi açtı ama bu operasyonlara karşı Türkiye Cumhuriyeti devlet güvenlik mekanizmasının nasıl zaafa düşürülmüş olduğunu gündeme taşıyamadı.

Kamuoyunun dikkatini bu noktaya çekmeyi bilemedi. Bu fırsat gören Usta da ‘bu hükümete karşı iç ve dış odaklı darbedir’ diyerek meseleyi Fetö’yle mücadele odağına yerleştirdi, böylece sahnenin perde arkası örtülendi.

Oysaki bu dış kaynaklı siyasi bir operasyondu.

Bu operasyonun hedefinde Usta ve yakın çevresi vardı.

İran’a karşı yaptırımları delmek ve silah sevkiyatıyla İsrail’in güvenliğini tehlikeye düşürdüğü savıyla siyaseten yol getirilmek istenmişti.

Bu yönüyle 17/25 operasyonu bir ABD-İsrail operasyonuydu ve cemaat temelinde yükselen Fetö’nün kripto hücreleriyle F Tipi kadroları, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Usta’ya karşı kullanılmıştı.

Türkiye’nin İran’a yönelik dış politikası değiştirilmiş, yaptırımlar baskıyla uygulatılmıştı.

Böylesi bir siyasi komplonun hedefine düşmekle Türkiye’nin ulusal çıkarlarını koruyamayan bir devlet adamının hem siyasi hem de hukuki sorumluluğunun olması gerekiyordu ama bu hiç gündeme gelmedi hala da gündemde değil.

Bu noktada Zarrab’ın kaçak yalısına, ünlü sanatçı Ebru Gündeş’le evliliğine, hediye olduğu söylenen yüz binlerce liralık kol saatine kilitlenen Türkiye, bu dış kaynaklı operasyonun icra ediliş şekliyle Türkiye açısından ne ifade ettiğini de göremedi.

 İşin düğümü burada zaten.

Eğer ki siz savcı Zekeriya Öz’ün başında bulunduğu bu hücreyi Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Başbakanı, ardından Cumhurbaşkanı olan Usta’ya karşı üstelik Türkiye’nin içinde harekete geçirebiliyorsanız, ‘bu Fetö hücrelerinin harekat komutası sizde demektir’, bu kadar açık ve net!

Peki bir devlet memuru olan başta Zekeriya Öz ve şürekası hangi motifle yaptı bunu?

Para için mi, makam mevki için mi, cemaatin Müslüman inançları adına mı, ne için? 

 Sonuçta Müslüman bildiğimiz bu yapı hangi motifle Müslüman aleminin lideri olduğu söylenen Usta’ya karşı harekete geçirilebildi?

Bu önemli çünkü parayla olmaz bu iş, makam mevki için de olmaz, Müslümanlık adına da olmaz.

Dolayısıyla tüm bunlar Fetö’nün kripto hücreleri üzerinde ABD ve İsrail’in tam bir kontrolü bulunduğunu göstermekle birlikte, daha önemlisi bu hücrelerin varlığından devlet güvenlik mekanizmasının haberdar olmadığını işaret ediyor. 

Belli ki 17/25 operasyonundan Usta’nın hiç haberi olmamış, olmamış çünkü basına yansıyan ‘paraları sıfırla’ konuşmaları dikkate alındığında ortadaki şaşkınlığı görebiliyoruz.

Apar topar Fehmi Koru’nun Gülen’e gönderilişinden anlayabiliyoruz. Öyle ya haberi olmuş olsaydı, kendisine karşı bu operasyona izin verir miydi ki?

Peki, Usta’nın 17/25 operasyonundan haberinin olmayışı devlet yönetimi açısından ne anlama geliyor?

 Hakan Fidan’ı biliyorsunuz, 2010 yılından günümüze Milli İstihbaratın başında, üstelik Usta’nın deyişiyle ‘sır küpü’.

 Eğer ki Usta’nın 17/25’ten haberi yoksa, Fidan’ın da haberi yok anlamına geliyor bu. Haberi olsaydı uyarmaz mıydı ki?

Şimdi bunları alt altta koyduğumuzda, bu operasyonu yapan kripto hücrelerin tamamının ABD-İsrail’e bağlı bir casus şebekesi olduğu anlaşılıyor. 

Çünkü koca devlet güvenlik mekanizmasına rağmen bu hücreler Usta’ya karşı hem gizlice operasyonu planlamış hem de icra edip istenilen sonuca ulaşabilmiştir.

 Bu gözardı edilemeyecek apayrı bir zaaftır tıpkı 15 Temmuz kalkışmasında yaşandığı gibi. Bunun da hukuki sonuçlarının olması ve yargının harekete geçmesi gerekiyor ama süreç ne yazık ki öyle gitmiyor, ilginçtir gündeme dahi düşmüyor.

Öte yanda..

Bu davalar hala ABD’nin masa üstünde tutulduğu için mesele Usta ve yakın çevresinin meselesi olmaktan çıkmış, Türkiye’nin ulusal güvenliği meselesi haline dönüşmüştür, demiştim. 

Doğrudur çünkü bu davalar üzerinden Türkiye iç ve dış politikada pazarlık masasına oturtulmaya zorlandı. Türkiye’nin özellikle İran, Irak ve Suriye politikalarında tam bağımlı hale getirilmek istendiği ortada.

Tabii burada bu üç ülkenin adı geçince hemen akla ‘Büyük Ortadoğu Projesi’ geliyor, Ermenistan, Kürdistan ve Büyük İsrail projeleri geliyor.

Peki Türkiye’yi böylesi bir kıskaca düşürmeye bir devlet adamının hakkı olabilir miydi? Bu konuma düşürülmüş bir devlet adamı hala görevde kalabilir miydi?

Bu sorular bırakın gündem olmayı, bugüne kadar hiç sorulmadı bile..

Devlet yönetiminde ortaya çıkan bu zafiyetler bir yana, olaylara ‘varlık ve beka’ açısından bakıldığında ise Türkiye’nin Fetö’ye karşı mücadelede bütün enerjisini medyada dile düştüğü gibi çaycı baklavacı börekçiye ya da emekli memur işçiye değil, tavanda yer alan ve devletin tepe kadrolarına sızmış olan bu kripto hücrelerin açığa çıkarılması için harcaması gerekiyor ama süreç yine öyle gitmiyor.

 Elbette bir mücadele yapılıyor, yargı yeniden dizayn ediliyor, açığa çıkmış F Tipi kadrolar temizleniyor, şirketlere el konuluyor, okullar, dershaneler, yurtlar, pansiyonlar el değiştiriyor ama tüm yapılanlar 15 Temmuz’da Fetö’nün bir darbeye daha kalkışmasına engel olamıyor, neden? 

Bu durumda insan aklı ister istemez ‘ne iş bu iş’ diye sormaktan kendini alamıyor…

Sürecek..

Erdal Sarızeybek

Araştırmacı Yazar

Usta’nın Göremediği Siyasi Tuzak

Erdal SARIZEYBEK

Emekli Albay, araştırmacı yazar. Terör ve siyaset üzerine yayımlanmış 16 eseri bulunmaktadır.
Başa dön tuşu