İş Anlaşıldı.. ‘Babalar Gibi..’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM’de bütçesini sunarken “Yurt dışında kapı kapı dolaşıp kimseden para istemedik” dedikten hemen sonra özelleştirmeyi gündeme getirerek köprüleri, otoyolları, limanları ve HES’leri özelleştireceklerini söyledi.
NE ARARSAN VAR
İktidarın özelleştirme için beklettiği portföyün içerisinde iki boğaz köprüsü, devletin işlettiği tüm otoyollar, 2 bin 644 parça kupon niteliğinde değerli arsa ve arazi, çok sayıda liman, hidroelektrik santral ile Türk Telekom hisseleri bulunuyor.
25 YIL SÜREYLE DEVİR
Özelleştirmenin 25 yıl süreyle ‘işletme hakkı devri’ yöntemiyle yapılması bekleniyor. Köprülerin dışında halen diğerlerine göre ucuz şekilde halka hizmet veren Edirne-İstanbul-Ankara Otoyolu ile Pozantı-Tarsus-Mersin, Tarsus-Adana-Gaziantep, Toprakkale-İskenderun, İzmir-Çeşme, İzmir-Aydın ve Gaziantep-Şanlıurfa otoyolları 25 yıllığına şirketlere verilecek. Halen ücretsiz kullanılan İzmir ve Ankara’nın çevresindeki otoyollar da özelleştirilip paralı hale getirilecek.
2.644 PARÇA KUPON ARSA VE ARAZİ
Limanların, otoyolların, köprülerin, elektrik santrallerinin dışında ayrıca ülkenin dört bir yanında bulunan tam 2 bin 644 parça arsa ve arazi de satılacak.
Sözcü’de yer alan haber işte böyle..
Şimdi biz buradan gelelim İsrail’e..
Meclis eski Başkanı Şentop’un açıkladığı gibi BOP’un hedefi olan Türkiye elbette ki İsrail’in de hedefindedir. Bu noktada Şentop haklıdır. Ancak Büyük İsrail diyen Şentop’un BOP’a dikkat çekmeyişi ise ilginçtir.
Asıl soru ABD/İsrail Türkiye’yi açıktan nasıl hedef alabilecektir?
Belki en önemli konu budur; bu noktada savaş düşünmeyiniz, iç savaş da düşünmeyiniz, Türkiye ne ABD ne İsrail’le savaşa girmez. Türkiye’de iç savaş da çıkmaz.
Peki bu savaş çığlıkları neden diyorsanız, model ülkeleri sindirmek korkutmak için, olan bitenler karşısında tepkisiz hale getirebilmek için.
Peki proje nasıl yürüyecek diyorsanız..
BOP’un aşamalarına tekrar bakınız, mesele kaynakların yönetimi ve ayrıştırma. Mesele parayla kaynak yönetiminin satın alınması ve ileri demokrasi denilerek hedef ülkenin kendi içinde etnik be mezhepsel ayrıştırılması meselesidir.
Son aşama zaten anayasadır, anayasa üzerinden model ya da hedef ülkenin projeye uygun hale getirilmesi meseledir.
Ne demek bu?
BOP projesine göre, Türkiye’nin Irak ve Suriye güney hudut boylarında ortaya çıkan özerk yerel yönetimlerim ayakta durabilmesi için, merkezi yönetimden güçlü yerel yönetimlere geçilmesi gerekiyor.
Sadece bu mu? Hayır.
Özelleştirme yoluyla satın kaynakların geri alınmasını zorlaştırıcı anayasal teminat gerekiyor.
Yine projeye göre, Taşnakçı PKK terör örgütünün legalleşerek Türkiye ile iç içe olması hatta gerektiğinde ÖSO gibi kullanılması gerekiyor.
Dahası..
Fener Rum Patrikhanesi’nin anayasal teminat altında Vatikan gibi devlet içinde devlet olması,
Heybeliada Ruhban Okulu’nun milli eğitim sistemine dahil edilmesi gerekiyor.
Dahası..
Projeye göre, Osmanlı’da tapu verilmiş bağ, bahçe, arazi, vakıf malları gibi toprağın tapu sahiplerine verilmesi gerekiyor.
Yani?
BOP, kurtuluş savaşıyla parçalanan Sevr’in yeni yüz yıl versiyonudur.
Türkiye BOP’a karşı açık ve aleni tavır almalı, kaynaklarının yönetimini özelleştirmeler yoluyla devretmemelidir.
Kitap:
Usta’nın Göremediği Siyasi Tuzak