Siyaset

Yanardağ.. ‘Karar Çıktı’

BirGün gazetesinde yayımlanan “Faşizm ve İslamcı Faşizm” başlıklı seri köşe yazıları gerekçe gösterilerek TELE 1 Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni gazeteci Merdan Yanardağ’ın Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davanın görülmesine devam  edildi.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki üçüncü duruşmaya sanık Merdan Yanardağ ve taraf avukatları katıldı.

“HAKKIMDA DAVA AÇILMASI BU TARZ ANALİZ ÇALIŞMALARINI ENGELLER”

Duruşmada savunma yapan Merdan Yanardağ, yazılarının hiçbirinde hakaret anlamına gelebilecek sözcüklerin olmadığını ifade etti. Yanardağ, şunları söyledi;

*İddianameye konu yazılar seri yazılardır ve bir bütün teşkil eder. Bu nedenle yazı dizisi olarak değerlendirilmesi gerekir. Bu yazıların farklı günlerde yayınlanması, yazıların bir bütün olduğu gerektiğini değiştirmez.

*Yazıların içeriğinde araştırma ve analiz yapılmaktadır. Ben aynı zamanda sosyoloji doktoruyum. Yazı serisinde, faşizm ve İslamcı faşizmin karşılaştırma analizini yapıyorum. Söz konusu yazı içerikleri hakkında hakaret suçunu işlediğim iddiasıyla hakkımda dava açılması, bu tarz analiz çalışmalarını engeller.

*Ayrıca siyasi otoriteyi eleştiremez hale geliriz. Söz konusu yazı içeriğinin analiz ve eleştiri mahiyetinde olduğu açık olmasına rağmen iddia makamının hakkımda cezalandırılma yönünde mütalaa vermesi yazı içeriğini ispatlar niteliktedir. Hakaret suçunun unsurları oluşmamıştır. Beraatimi talep ederim”.

BERAAT KARARI

Mahkeme, iddia edilen ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçunun oluşmadığını gerekçe göstererek Yanardağ’ın beraatine hükmetti.

OLAYIN GEÇMİŞİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Merdan Yanardağ’ın Birgün gazetesinde 10 Nisan-29 Mayıs 2022 tarihleri arasında 7 bölüm halinde yayınlanan “Faşizm ve İslami Faşizm” isimli yazıların sahibi olduğunu ve “zincirleme şekilde cumhurbaşkanına hakaret” suçundan 1 yıl 5 aydan 8 yıl 2 aya kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

Kaynak: Ajanslar/Sözcü

Başa dön tuşu