Nedir ‘Tekalifi Milliye’

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’yla ilgili olarak bir Video yayımladı ve ‘Türk Milletinin Atatürk sevgisini hiç bir gücün yok edemeyeceğini’ söyleyen Erdal Sarızeybek, çocuklarımız Atatürk sevgisiyle büyüyor dedi.
‘TÜM MAKAMLAR ATATÜRK’E BORÇLU’
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı devrimler ve vatanın ve milletinin bağımsızlığı için için verdiği mücadelelerle Türk Milletinin yüreğinde eşsiz bir yere sahip olduğunu vurgulayan Sarızeybek, bugünkü yöneticilerin bulundukları makamları da Atatürk ve silah arkadaşları tarafından verilen bu mücadeleye borçlu olduğunu hatırlattı. Erdal Sarızeybek Atatürk, milli mücadele ve Cumhuriyet için şunları söyledi:
TEKALİFİ MİLLİYE 10 LİRALIK BAĞIŞ DEĞİL, BİR ULUSUN KURTULUŞUDUR
1921 Koçgiri isyanı ile desteklenen Yunan işgal kuvvetleri, 2’nci İnönü zaferiyle BursaUşak hattında durdurulmuştu. Yunanlılar bu hattı, peşinden KütahyaEskişehir hattını da aşarak Sakarya’ya dayandı. Türk Ordusu ise Sakarya Nehri’nin doğusuna çekilmiş, savunmaya geçmişti. 5Ağustos 1921’de Mustafa Kemal, Meclis tarafından onaylanan bir yasa ile Başkomutan olarak görevlendirildi. 7 Ağustos 1921’de ‘Tekalifi Milliye’ –ulusal yükümlülükler emirleri yayınladı. Bu emirlerle, Türk Askeri’nin ihtiyacı olarak her aileden bir çift çorap, bir çift çamaşır ve bir çift çarık isteniyordu. Türk Ordusu’nun büyük savaş hazırlıklarından biri de buydu…
SAKARYA SAVAŞI
Sakarya’da kanlı bir savaş yaşandı. Bir yanda Yunan ilerleyişi durdurulurken, öte yanda Türk ordularının 2’nci Viyana kuşatmasından(1683) Sakarya hattına(1921) kadar devam eden 238 yıllık geri çekilmesi de son bulmuştu. Balkanlar’dan bu yana Mısır ve Gazze’de, Basra ve Bağdat’ta, Kafkas ve Doğu cephesinde aralıksız savaşan yorgun ve fakir Türk Milleti ve Türk Ordusu büyük bir zafer kazanmıştı. Sakarya kaybedilmiş olsaydı, ErmenistanKürdistan projesiyle Sevr Antlaşması uygulanacak, Osmanlı Devleti fiilen dağıtılmış ve Anadolu’da 1.000 yılık hakim güç Türk varlığı tarihten silinmiş olacaktı ama buna fırsat bulamadılar.Mustafa Kemal’e ‘Mareşal ve Gazi’ unvanı verildi.
İNÖNÜ ZAFERİ
Bu süreçte İtalyanlar Antalya bölgesini terk ederek işgalden geri çekilmişti(5 Temmuz 1921).
Ruslarla önce Moskova Antlaşması(16 Mart 1921), ardından Kars Antlaşması(13 Ekim 1921) yapılmış, doğu sınırı çizilmiş; emniyete alınmıştı.
Fransızlarla Ankara Antlaşması(20 Ekim 1921) yapılmış, güney sınırı çizilmiş; emniyet sağlanmıştı.
Tüm bu anlaşmaların yapılmasında, 1 ve 2’nci İnönü savaşlarıyla Sakarya Meydan Savaşı’nın kazanılmış olmasının payı büyüktür.
BÜYÜK TAARRUZ
12 Eylül 1921’de, Yunanlılar EskişehirAfyon hattında, Türk Ordusu ise Sakarya hattında yeni bir savaşa hazırlanmak üzere tertiplenmeye başladı. Malazgirt’in sonra Türk ulusunun kaderini tayin edecek ikinci büyük savaşın sesleri Ankara’dan duyuluyordu…
Eylül 1921Ağustos 1922 arası asıl büyük savaşın hazırlıklarıyla geçti. Türk Tarihi, büyük Başkomutanlık Meydan Savaşı’nı bekliyordu…Tıpkı 1071 Malazgirt savaşının başladığı 26 Ağustos günü gibi, TürkYunan savaşı da bir 26 Ağustos(1922) günü başladı.
30 Ağustos’ta, AfyonEskişehir hattındaki Yunan ordusu yenilgiye uğratıldı; büyük zafer kazanıldı.
9 Eylül’de İzmir kurtarıldı.
Anadolu 1914’ten beri fiilen süren büyük işgalden Türk Ulusu artık kurtulmuştu…
BÜYÜK ZAFER
Avrupa’nın geçilmez dediği Yunan savunma hattı 36 saatte aşılmış ve Afyon kurtarılmıştır.
Başkomutanlık Meydan Savaşı’nı şöyle de görebiliriz:
MEHMETÇİK YUNAN’I KOVALIYOR
Afyonİzmir arası yaklaşık 400 kilometredir. Bir komando askerinin saatte dört kilometre yürüdüğü varsayılırsa, bir günde alacağı mesafe kırk kilometre olur. On gün durmaksızın yürümesi halinde ulaşacağı mesafe 400 kilometredir. Bu da demektir ki, milletinden ödünç aldığı bir çift çarıkla Yunan’la savaşan Mehmetçik, hiç durmaksızın on gün boyunca düşmanı kovalamış ve İzmir’e ulaşmıştır…
CUMHURİYET KURULUYOR
11 Ekim 1922’de, Büyük Zafer sonrası İngilizİtalyan ve Fransızlarla yeniden masaya oturuldu ve Mudanya Antlaşması imzalandı… Savaşta yenik düşen Yunan’ın delegeleri toplantıya katılmamış; ancak 14 Ekim’de bu anlaşmayı imzalamak durumunda kalmışlardı. Bu anlaşmayla Türk ve Yunan orduları arasında ateşkese gidilmiş, Ege bölgesi ve Doğu Trakya Yunan işgalinden arındırılmıştı.
TBMM, Doğu Trakya’nın teslim alınması ve orada Türk yönetiminin kurulmasıyla ilgili olarak Refet Paşa’yı görevlendirdi.
19 Ekim 1922’de, Refet Paşa TBMM temsilcisi olarak İstanbul’a gitti ve halkın büyük bir coşkusuyla karşılandı.
20 Kasım 1922’de, Anadolu’da kurtuluş savaşı başarıya ulaşmış ve Lozan’da nihai barış görüşmeleri başlatılıyordu.
LOZAN ZAFERİ
Lozan barış görüşmelerine diğer ülkelerin yanı sıra İngiltere’den Lord Curzon, Fransa’dan Barere, İtalya’dan ise Garroni başkanlığındaki heyetler katıldılar. Yunanistan ‘Venizelos’, Boğazlarla ilgili görüşmelere katılmak için Lozan’a gelen Sovyet heyeti ise ‘Çiçerin’ başkanlığında temsil edildiler. ABD de gözlemci sıfatıyla konferansa katılmıştı. Ankara Hükümeti’ni İsmet İnönü başkanlığında bir heyet temsil ediyordu.
4 Şubat 1923 23 Nisan 1923 tarihleri arası Lozan Barış Konferansının bir kesilme dönemi yaşandı.
23 Nisan’da, konferansın ikinci dönemi tüm heyetlerin Lozan’a ulaşmasından sonra yeniden başlatıldı.
24 Temmuz 1923’te, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tapusu olarak görülen Lozan Antlaşması, imzalandı.
29 Ekim 1923’te, Türkiye Cumhuriyeti Devleti kuruldu…
BU VATAN KOLAY KAZANILMADI
Erdal Sarızeybek