Özel Haber

Bu Resim.. ‘Hatırladınız mı’

Yıl 2012, Yer Şemdinli..

Belki hatırlarsınız, haber şu;

‘Sık sık yol kesen ve büyük bir saldırı planlayan PKK’lılara karşı güvenlik güçlerinin operasyon yaptığı bölgede inceleme yapmak üzere BDP’li vekiller Şemdinli’ye geldi. 

Teröristler BDP  milletvekillerinin yolunu kesti. 50 araçlık konvoyu durduran 1’i kadın 5 PKK’lı terörist yaklaşık yarım saat vekillerle sohbet etti.

 Olayın ardından Van Cumhuriyet Başsavcılığı ‘bunun bir yol kesme değil, teröristlerle buluşma’ olduğunu öne sürerek inceleme başlattı.

Konvoyda BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, partili milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Sebahat Tuncel, Esat Canan, Adil Kurt, Nazmi Gür, Halil Aksoy, Hüsamettin Zenderlioğlu ve Van bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk bulunuyordu.

Olay 20 kilometre uzaklıktaki Bağlar Köyü yakınında meydana geldi. PKK’lılar yaklaşık yarım saat örgüt propagandası yaptıktan bölgeden ayrıldı, milletvekilleri de Şemdinli’ye geri döndü.’

Haber bu.

Burada geçen isimler mutlaka size tanıdık gelmeli çünkü bu vekiller bugünün HDP’sinin önde gelen isimleri.

Belki tanıdık gelmeyen buluşma noktaları olabilir, Bağlar Köyü yani Nehri.

Bu BDP ile bu PKK neden burada buluştu?

Bu köyün ne özelliği vardı ki örgütün silahlı ayağıyla siyasi ayağı burayı seçmişti?

Öyle ya amaç operasyonlar hakkında bilgi almak ise en uygun yer Derecik olmalıydı çünkü hemen güneyi ve batısında PKK terör örgütünün kampları vardı. Büyük askeri operasyonlar da bu kamplar bölgesine yapılıyor, bu dün öyleydi bugün de böyledir.

İşte Türk Ordusu Hakurk’a harekat yapmıyor mu?

Yapıyor, Pençe Harekatı. 

Hakurk nerede? Derecik’in hemen güneyinde.

Madem operasyonlar hakkında bilgi almak istiyorlardı pekala Derecik’e gidebilirlerdi ama gitmediler, neden?

Bu olmadı mı, Konur’a gidebilirlerdi. Çünkü Konur’un hem güney hem kuzey hem de batısında üç tane PKK kampı bulunuyor, hala oradalar; Basyan, Avaşin, Çarçele, operasyonlar da hep bu bölgelere yapılıyor ama Konur’a da gitmediler.

Peki ya bu teröristler neden yolu başka bir yerde değil de Bağlar köyü çıkışında kestiler?

Öyle ya madem yol keseceksiniz, yakındığın bildiğim o arazide en uygun yer başta Ortaklar Gediği, Beyyurdu Gediği, Hazne yol ayrımıdır.

Neden buralar değil de illa ki Bağlar Köyü?

Şimdi durum şu: 

Bağlar Köyünün eski adı bildiğiniz gibi Nehri. Tarikatın Anadolu halifesi Seyit Taha’nın mezarı orada bulunuyor.

Hudut taburumuza 1925 yılında komplo kurup subaylarımızı tuzağa çeken Şeyh Abdullah’ın da mezarı orada.

Şimdi Tarih: 27 Mayıs 2013…

Hakkari Üniversitesi ‘Seyit Taha’ Konulu uluslararası bir sempozyum düzenler ve üniversite öğretim üyeleri ve davetliler Şemdinli/ Bağlar(Nehri) köyündeki Seyid Taha’nın kabrini ziyarete gelirler. 

Heyeti, Şemdinli Kaymakamı Cengiz Erdem karşılar, hep birlikte Bağlar köyüne gidilir. Önce ‘Seyit Abdullah ve Seyit Taha’ türbeleri ziyaret edilir, Kuran-ı Kerim ve dualar okunur.

Törende Irak, İran ve Suriye’den gelen davetliler de hazırdır, derken Hakkari Üniversitesi rektör yardımcısı Prof. Dr. İhsan Süreyya kürsüye çıkar ve şöyle bir konuşma yapar:

‘Değerli kardeşlerim, şu anda çok güzel bir makamda bulunuyoruz. Peygamberlerin varisleri olan bir zatın mezarında olmak çok güzel bir şeydir. Böyle büyük bir zatın kabristanında bulunmak, görmek çok önemlidir.’  

Rektörün ‘Peygamberimizin varisleri’ dediği Seyit Abdullah, 1925 Şeyh Said isyanını tertipleyen Seyit Abdulkadir’in oğludur.

Babası infaz edilince intikam için benim de komuta ettiğim Şemdinli hudut taburuna saldırmış, subaylarımızı tuzağa düşürüp canlarını almış ve sonra kaçıp Barzani’ye sığınmıştır.

Belli ki bu rektör bunu bilmez, bilse de ‘nasıl oluyor da Peygamber varisi bir zat cumhuriyet ordusunun subaylarını asar’ diye kendine sormaz.

Sonuç olarak..

Cumhuriyet tarihinde Doğu Anadolu’da çıkarılan tarikat şeyhi isyanları ile bugünkü pkk terör örgütü arasında siyasi bağlar vardır.

Hatırlayınız..

1925 Şeyh Said isyanının elebaşı Şeyh Said için Diyarbakır’da Kayyım yol yaptırmadı mı?

Aynı Şeyh Said’e PKK terör örgütünün siyasi kanadı sahip çıkmadı mı?

PKK terör örgütü tarikat şeyhlerinin çıkardığı isyanları sahipleniyor, aynı şekilde günümüz siyaseti de tarikatı ve şeyhlerini destekliyor.

Mesele bu.

Erdal Sarızeybek

Araştırmacı Yazar

Sarızeybek Haber

Erdal Sarızeybek, Emekli Albay, araştırmacı yazar. Terör ve siyaset üzerine yayımlanmış 16 eseri bulunmaktadır.
Başa dön tuşu